Zeus Heykeli


                                                        ZEUS HEYKELİ  

   


            Zeus heykeli MÖ 700 yılında Yunanistan'daki Olimpos'ta (Olympia) yapıldı. Heykel, antik Yunan döneminin baş tanrısı Zeus için yapılmıştır.
Zeus heykeli, Atina'daki Parthenon Tapınağı için Athena heykelini yapan Phidias adlı ünlü heykeltraş yapmıştır. Tahta iskelet üzerine altın ve fildişi metal parçaların yerleştirilmesiyle yapılmıştır.
Zeus Tapınağının içinde bulunan heykel, tapınağa ancak sığabiliyordu, hatta oturur vaziyette tasvir edilen Zeus, ayağa kalksa tapınağın tavanı yıkılacakmış gibi duruyordu." Heykel 12 m yüksekliğindeydi. Sağ elinde zafer tanrıçası Nike'ı tutuyordu. Sol elindeyse üzerinde çeşitli metallerden kakmalar olan ve üzerinde kartal olan bir hükümdar asası vardı. Altın, abanoz, fildişinden yapılmış olan ve değerli taşlardan kakmaların bulunduğu Zeus'un oturduğu taht, heykelin kendisinden daha etkileyiciydi. Üzerinde, Yunan tanrılarının ve sfenks gibi mistik hayvanlar figürleri yer alıyordu. Heykelin derisi fildişinden, sakalı, saçları ve elbisesi altındandı. Karanlık bir koridordan geçilerek görülebildiği için, parlak fildişi, insanların gözünü alıyor ve derinden etkiliyordu.
                                       

Olimpiyat oyunkarı 395 yılında Theodosius I tarafından putperastlik olarak suçlanıp sona erdirilince, Zeus Tapınağı da kapatıldı.Dünyanın yedi harikası arasında saylan heykel, zengin Yunanlılar tarafından, yeni kurulan ve o zamanki adıyla Constantinople denen İstanbul'a taşınmıştır ve orada 462 yılındaki büyük yangında yok olmuştur.
Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalarParis'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.


                                           ZEUS KİMDİR??
                                
                              
Eski Yunan mitolojisinde bütün tanrıların tanrısı " Zeus " tür. Sonradan Eski Roma'ya da geçen çok tanrılı sistemde,Roma mitolojisindeki tanrılar tanrısı "Jüpiter" olarak belirtilmiştir.

Yunan mitolojisine göre, Zeüs kendinden önce egemen olan Kronos ile Rhea'nın oğludur. Kronos, cinlerin başkanı olan kardeşi Titan'la bir anlaşma yapmış ve bu anlaşma gereğince, bir oğlu doğarsa onu yiyeceğine söz vermişti. Fakat oğlu doğduğu zaman, karısı Rhea onu kandırdı. Kocası Kronos'a, Zeüs yerine kundaklanmış bir kaya parçasını yutturdu. Oğlu Zeüs'ü de Girit dağlarına gizledi. Zeüs burada Amalita adındaki bir keçinin sütüyle besleniyordu.

Nice sonra varlığını haber alan amcası Titan, Zeüs'ün babası Kronos'u tahtından indirdi. Zeüs de babasının yardımına yetişti. Titan'ı sürgüne gönderdi ama Kronos oğlu Zeüs'den korkuyor, ona güvenemiyordu. Bunun üzerine,Zeüs öz babasının tutumundan bezginlik getirerek, kendini pusuya düşürmek isteyen Kronos'u da sürgüne gönderdi.Kardeşlerine denizi ve Cehennemi verdi, kendi de yerle göğün efendisi oldu. Poseidon (Roma mitolojisinde Neptün) denizlere, Plüto da yeraltına hükmedeceklerdi. Böylece tanrılar tanrısı olan Zeüs, tanrılar arasında geçerli bir düzen kurdu. Yasalar koydu.

Olimpus dağında yaşayan Zeüs, dünyanın ve göklerin yönetimi için sık sık öteki tanrılarla toplantılar düzenler, onlara buyruklar verirdi. Zaman zaman da yıldırımdan yapılmış arabasıyla,elinde kalkanı,tabiat kanunlarına hükmetmek amacıyla gezilere çıkardı. Yüksek dağların tepeleri, ulu meşeler ve kartallar Zeüs'ün en çok sevdiği şeylerdi. Dolayısıyla ,bunların hepsi eski Yunanlılar tarafından kudsal sayılırdı.
Yunan mitolojisinin en renkli tiplerinden biri olan Zeüs, sınırsız bir kudrete sahipti. Hakkında birçok efsaneler, söylentiler düzenlenmiştir.


                                        
























                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder